Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/04/2024 00:57:29

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

CO-Innova Sant Feliu col·labora activament en el disseny del model català de laboratori d'innovació social digital

25/02/2020
Lectures: 2449
CO-Innova Sant Feliu col·labora activament en el disseny del model català de laboratori d'innovació social digital

La Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya va crear a finals de 2019 un grup de treball amb l'objectiu de dissenyar conjuntament, i de forma col·laborativa, el model català de laboratori d'innovació social digital i una metodologia comuna d'innovació.

Des de la Secretaria de Polítiques Digitals s'han identificat les 8 entitats a Catalunya que treballen des de fa més o menys temps en aquesta línia, així com la necessitat, davant la manca de models i casos d'èxit, d'intercanviar experiències i contrastar informació. Des de la Generalitat es considera que aquests projectes han assolit un important punt de maduresa i és moment de testejar-los, d'obrir-los i posar-los a prova davant d'altres iniciatives similars, així com de trobar els elements que permetin avançar en la construcció d'un model català de Lab d'innovació i de cocrear, de baix a dalt i a partir dels projectes que estan en funcionament, una metodologia d'innovació social digital que serveixi d'inspiració a d'altres iniciatives locals més incipients.

La idea és compartir coneixement i aprendre de les experiències d'aquests projectes identificats a Catalunya que són 8:

  • CoEbreLab, del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
  • CoBoiLab, de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
  • Espai Cràter, de l'Ajuntament d'Olot
  • Bibliolabs, de la Diputació de Barcelona
  • BioLabs, de la Diputació de Lleida
  • CoInnova Sant Feliu, de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
  • Citilab de Cornellà
  • Laboratori de Ciutadania Digital (Fundació i2cat)

Tots tenen en comú la creació i dinamització de comunitats locals de quàdruple hèlix, la dinàmica de treball per projectes i l'habilitació d'espais d'innovació ciutadana al servei de reptes socials d'àmbit municipal o comarcal.

Com es pot observar 3 dels 8 laboratoris d'innovació social digital identificats a Catalunya estan localitzats a la comarca del Baix Llobregat: Sant Boi, Cornellà i Sant Feliu de Llobregat.

Aquest grup fa trobades quinzenals, centrades en l'objectiu comú del codisseny d'un model de lab català impulsat des de la Secretaria, on s'analitzen qüestions com el concepte d'innovació social digital, la visió estratègica del territori (pla de ciutat o de comarca), la transversalitat dels projectes del laboratori, el lab com a espai de facilitació de reptes socials (eina, paraigües, entorn), com es detecten els reptes i com posar a treballar conjuntament els agents locals implicats, quines metodologies es fan servir per resoldre'ls, el concepte d'espai (flexible física i conceptualment), els elements físics (fablab, coworking, sales de formació, equipament TIC), la titularitat dels labs (pública, públic-privada o privada), la comunitat de quàdruple hèlix, quin és l'impacte social dels projectes i com es mesura (indicadors) o la gestió del coneixement.

Algunes de les primeres trobades s'han centrat en les necessitats de formació en innovació social digital per a tècnics d'entitats locals i la possibilitat de co-crear continguts i d'impartir sessions formatives arreu del territori. S'ha constituït una comissió per treballar aquest tema formada per:

  • Ricard Benítez, del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital de la Direcció General de Societat Digital de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya
  • Laia Sánchez, del Citilab de Cornellà
  • Carme Rovira, de Tecnocampus Mataró
  • Àngela Herrera, de CoBoiLab (Sant Boi)
  • Albert Pujol, de CoEbreLab (Ribera d'Ebre)
  • Pablo Muiño, de CO-Innova Sant Feliu

Aquest grup ha elaborat una proposta de continguts formatius de nivell bàsic en innovació social digital necessària per impulsar la resolució de reptes locals des dels labs. El co-disseny del curs de nivell inicial d'Agents en Innovació Social Digital ha donat el resultat d'una formació semipresencial de 3 mesos de durada i una dedicació en hores dels participants d'unes 60 hores.

L'objectiu final del curs és aconseguir una aplicació real al territori i s'adreçarà a agents d'entitats públiques d'àmbit local que vulguin participar o implicar-se en la cerca de solucions innovadores amb impacte social a reptes locals mitjançant el desenvolupament de projectes de forma col·laborativa.

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior