Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/04/2024 15:29:57

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Reivindicació unitària del consistori contra la violència masclista

27/11/2020
Lectures: 2307
Reivindicació unitària del consistori contra la violència masclista

El ple de novembre, celebrat en sessió telemàtica el dijous 26, va començar amb la projecció d'un vídeo reivindicatiu amb la lectura del manifest del 25N per part de 40 dones d'entitats de la ciutat, seguit d'un aplaudiment improvisat de tot el consistori.

L'alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, va obrir la sessió destacant "el compromís compartit i enèrgic contra les violències masclistes" i va donar pas a la regidora de Feminismes i LGTBI, Loren Rider, que va presentar la moció de la Junta de Portaveus d'adhesió al Manifest del dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, aprovada per unanimitat. El text destaca que en els darrers mesos, coincidint amb la pandèmia, "el nombre de trucades i atencions s'han vist incrementats en xifres tristament històriques". I la regidora va afegir que "des de l'Ajuntament seguim expressant el nostre més enèrgic rebuig a les violències masclistes i manifestem el nostre ferm compromís en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per acabar amb totes les violències masclistes i per garantir l'atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents".

A continuació, va donar pas al vídeo de l'Associació d'amics i amigues de l'Escola Mestre Esteve de Sant Feliu de denúncia contra la violència masclista i en solidaritat amb les famílies de les víctimes per recordar la importància d'aquest tema.

En el marc dels actes commemoratius del 25N, el consistori va fer un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista, i l'alcaldessa va tancar aquest bloc amb un missatge d'esperança cap a les dones: "No volem revictimitzar-nos, volem empoderar-nos per fer front a aquesta situació. I els homes també són benvinguts en aquesta lluita".

Tot seguit la regidora Mercè Ariza va presentar una moció de la Junta de Portaveus sobre el Manifest del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, consensuat per les entitats i serveis especialitzats de la ciutat (ASPRODIS, ADF, col·lectiu de persones cegues de Sant Feliu, Club UNES, escola Tramuntana, Fundació Xamfrà-Sant Miquel, Llars de l'Amistat Llar Can llobera i el Centro Ocupacional Marquet Molins). I va donar pas a la projecció d'un vídeo en què Isabel Ramos, usuària de la residència Can Llobera, va llegir el Manifest, que denuncia el procés amb què la discapacitat cada cop es fa més invisible: "No hi ha polítiques actives en favor de les persones amb discapacitat". La moció va ser aprovada per unanimitat.

A continuació, la regidora d'Educació, Mireia Aldana, va presentar una moció d'àmbit general de la Junta de Portaveus d'Adhesió al Manifest 20N, Dia Universal dels Drets dels Infants i els Adolescents de Catalunya, que va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups.

El regidor d'Habitatge, Aitor Rivera, va ser l'encarregat de presentar una nova moció de la Junta de Portaveus, de suport als arrendataris que tenen opció de compra dels habitatges de protecció oficial de l'edifici del carrer Països Catalans, núm. 28. El text, que dona suport a aquests arrendataris en règim de lloguer per tal que puguin exercir el dret de compra de l'habitatge per un preu inferior al preu màxim de venda establert a la qualificació definitiva d'HPO, també va ser aprovat amb el consens de tots els grups municipals.

La regidora Lourdes Borrell va presentar una moció del grup municipal del PSC contra la qualificació de la residència Falguera en centre de referència de la Covid-19 en l'àmbit comarcal. I Flavia Reina, en nom dels grups d'ERC i Sant Feliu En Comú Podem, va presentar una moció alternativa d'esmena a la totalitat de la moció presentada pel PSC. Finalment, després d'un llarg debat, el consistori va aprovar la moció d'esmena a la totalitat amb els vots a favor d'ERC, Sant Feliu En Comú Podem i Tots Som Sant Feliu, l'abstenció de Ciutadans i del regidor no adscrit Xavier Alegre, i el vot en contra de Veïns per Sant Feliu i el PSC. Amb aquesta aprovació, va quedar rebutjada la moció proposada pel PSC.

Per la seva banda, el regidor Jaume Manyoses va presentar una moció conjunta de Tots Som Sant Feliu i ERC a petició del Consell Local per a la República per declarar Sant Feliu municipi antimonàrquic i Felip VI persona Non Grata. Després d'un intens debat, el ple va aprovar la moció en què es va retirar el punt 1 i es va esmenar el punt 2 de manera que es declari Sant Feliu "ciutat plenament democràtica i republicana". ERC, Sant Feliu En Comú Podem i Tots Som Sant Feliu hi van votar a favor; i Ciutadans, Veïns per Sant Feliu, el PSC i el regidor no adscrit Xavier Alegre en contra.

El regidor d'habitatge, Aitor Rivera, va presentar una moció d'ERC per reclamar una aturada dels desnonaments mentre duri la pandèmia. El ple va aprovar la moció amb el vot a favor de tots els grups excepte l'abstenció de Ciutadans.

Per tancar el bloc de mocions d'àmbit local, la regidora Elisabet Valencia va presentar una moció de Ciutadans de reconeixement social i laboral del personal de servei d'ajuda a domicili (SAD) que atén persones de col·lectius vulnerables al municipi. La proposta, amb algunes esmenes del PSC, es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups excepte l'abstenció del regidor no adscrit.

En l'Àrea de Drets de Ciutadania i Polítiques Socials, el ple va aprovar per unanimitat atorgar subvencions a persones propietàries que posin habitatges a disposició de la borsa de lloguer social. 

En la mateixa àrea es van aprovar, amb el consens de tots els grups, subvencions per al 2020 a les entitats Agrupació Cultural Folklòrica, Associació de Celíacs de Catalunya, Asociación Apoyodravet, Fundación APIP-ACAM, Fundació Privada Lliga Catalana d'Ajuda Oncologica-Oncolliga, Cercle de Belles Arts, Castellers de Sant Feliu, a les AMPA de les escoles Salvador Espriu, Josep Monmany, Miquel Martí i Pol, CEIP Arquitecte Gaudí, Falguera i Martí i Pol, així com a l'AFA de l'Escola Pau Vila i de l'Escola Nadal. També es van aprovar per unanimitat subvencions al Centro Cultural Andaluz Virgen del Rocío, a la Colla de Geganters i a l'entitat Amics de l'Escola Mestre Esteve. Els ajuts a l'Agrupació Pessebrista de Sant Feliu i a la Xarxa per a la Promoció de l'Espectacle Infantil i Juvenil a Sant Feliu es van aprovar amb el vot de tots els grups excepte el vot en contra del regidor no adscrit, Xavier Alegre.

El ple també va aprovar amb el vot favorable de tots els grups excepte el vot en contra del regidor no adscrit, concedir subvenció d'emergència a l'entitat Associació Acció Solidària i Logística per minimitzar els efectes de la Covid-19 al Nepal.

A continuació es va aprovar per unanimitat la minuta del conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit i l'Ajuntament de Sant Feliu sobre l'assumpció de les facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació en vies urbanes. 

També van tenir el vot favorable de tots els grups dos punts relatius a l'atenció a les dones: el Contracte Programa amb l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya per a la prestació del Servei d'informació i atenció a les dones per a l'any 2020, i el conveni amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per a la cessió d'ús temporal d'un local per al Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE), per a dones que pateixen violència masclista i els seus fills i filles. 

Com a últim punt d'aquest bloc, el ple va aprovar per unanimitat la modificació de les bases del concurs del cartell de la Festa de Tardor, "petits canvis que afecten per exemple la data, per aplicar a partir de les properes convocatòries", segons va explicar el regidor de Cultura, Manel Martínez.

En l'Àrea de Territori, Sostenibilitat i Activitat Econòmica, es va portar a aprovació l'aportació anual d'acord al conveni subscrit pel Consell Comarcal del Baix Llobregat amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els Ajuntament de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat per a la gestió i manteniment del Parc de Torreblanca. El punt va ser aprovat amb el consens de tots els grups, tot i que alguns portaveus van remarcar el mal estat de manteniment del Parc de Torreblanca.

Entre les mocions d'àmbit general, el regidor Manel Leiva, en nom del Secretari General d'Educació de CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, va presentar una proposta per exigir seguretat als centres educatius. El ple va aprovar aquesta moció amb el vot a favor de tots els grups excepte l'abstenció d'ERC.

Manel Leiva també va ser l'encarregat de presentar la moció de Sant Feliu en Comú Podem en suport al poble Sahrauí davant l'escalada de tensió a la zona del Guerguerat en què insta l'ONU i la MINURSO a l'organització del Referèndum previst el 1991. El ple va aprovar el text amb els vots a favor de Sant Feliu En Comú Podem, ERC, Tots Som Sant Feliu, el PSC i el regidor no adscrit Xavier Alegre, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra de Veïns per Sant Feliu.

Per acabar, la regidora de Salut Pública i Consum, Loren Rider, va presentar una moció urgent de la Junta de Portaveus d'adhesió a l'1 desembre, Dia Mundial de la Sida 2020. La moció va rebre el vot favorable de tots els grups i la urgència del punt es va aprovar amb el vot a favor de totes les forces polítiques excepte el vot en contra de Veïns per Sant Feliu.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior