Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
29/03/2024 10:13:07

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

La Jornada sobre Agenda 2030 connecta diferents accions per planificar les ciutats del futur

13/05/2022
Lectures: 4685
La Jornada sobre Agenda 2030 connecta diferents accions per planificar les ciutats del futur

L'11 de maig de 2022 es va celebrar a l'Auditori del Palau Falguera la "Jornada Agenda 2030, instrument de transformació local i global", organitzada per l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat amb la col·laboració de la Red de Entidades Locales para la Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Gairebé 100 persones van seguir l'acte presencialment, i una mitjana de 50 persones van seguir la transmissió en viu.

L'objectiu de la jornada va ser connectar les diferents accions que impulsen les administracions per planificar les ciutats del futur en un context d'integració social, desenvolupament sostenible i resiliència, en col·laboració amb els sectors d'activitat econòmica i social que aglutinen bona part de les relacions amb la ciutadania.

Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, i Enrique Santiago, secretari d'Estat per a l'Agenda 2030, van fer la benvinguda institucional. L'alcaldessa de la ciutat va situar els dos grans objectius de la sessió: posar en valor el municipalisme i alimentar el debat necessari per enfortir les aliances entre municipis. Per la seva part, el secretari d'Estat va remarcar: "Dels ajuntaments depèn la implementació de l'Agenda Urbana. Sense la ciutadania i les entitats locals serà impossible aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)".

Van intervenir a la Taula Agenda 2030: Del global al local, el paper de les institucions en el canvi material Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu; José Hila, alcalde de Palma de Mallorca i president de la Red de Entidades Locales para la Agenda 2030, i Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada de polítiques de participació, Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona. 

L'alcalde de Palma va explicar que la Red de Entidades Locales para la Agenda 2030 integra 417 municipis i té la funció de recolzar als municipis que, per la seva mida, tenen dificultat per implementar els ODS. L'alcaldessa de Santa Coloma va explicar que el paper de la Diputació de Barcelona és el d'acompanyar econòmicament, tècnicament i també assessorar els 311 municipis associats en el desenvolupament de l'Agenda 2030. 

A continuació, Carmen Sánchez Miranda, directora de la Oficina d'ONU-Habitat a España, va explicar en una ponència que la qüestió demogràfica és molt important per als ODS, ja que les ciutats consumeixen el 70% d'energia, generen el 80% del gas amb efecte d'hivernacle i el 80% del PIB. 

Experiències de Sant Feliu de Llobregat

A la jornada es van escoltar les experiències sobre l'Agenda 2030 i el desenvolupament sostenible de quatre agents de Sant Feliu de Llobregat.

Joan Saliner, director general de l'empresa SET, va considerar l'Agenda 2030 com una bona oportunitat per actuar: "Cal incorporar a les empreses el Planet i el People, que fins ara no estaven al centre de l'activitat. Els altres objectius 2030 són Peace, Partnership, Prosperity. Les 5 P's".

David Espert, president de la cooperativa MTK SPACE, va presentar diversos projectes que tenen a veure amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com Eco-Media (ODS 4) o la col·laboració amb l'entitat Dones Visuals (ODS 5).

Xavier Bachs, president de l'Associació CineBaix, va apuntar que Cinebaix és un moviment des de baix i des del Baix Llobregat: una transformació local d'abast global.

Per últim, Cristina González, tècnica de l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament, va compartir les funcions d'aquesta àrea del consistori, i va usar la imatge de dues fonts per il·lustrar com hauríem d'entendre les ciutats: "Volem que la ciutadania deixi de veure la ciutat com una font de problemes, per veure-la com una font d'oportunitats, a través de buscar solucions comunes".

Experiències d'altres municipis espanyols

La Jornada Agenda 2030 va seguir amb les experiències d'altres municipis espanyols, en una taula moderada per Arnau Queralt, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya.

Aída Castillejo, segona tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Rivas Vaciamadrid, va explicar que Rivas és un ciutat acostumada a la democràcia i a la participació: "Hi ha arrelament perquè l'hem construït entre tots i entre totes".

Laura Pérez, quarta tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, va assenyalar que la capital catalana disposa d'un comissionat especialitzat en els ODS, i va concretar que a Barcelona l'aplicació dels ODS es fa en l'àmbit de les cures.

Per últim, Robert Raga, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, va coincidir amb l'alcaldessa Lídia Muñoz en els dos grans objectius de la sessió: "Cada jornada que fem és un aprenentatge del que fan els altres municipis. Tot passa a les ciutats, carrers i polígons. Hem de tenir veu, reivindicar un millor finançament".

Bloc dedicat a Agenda Urbana

D'altra banda, a la Jornada celebrada a Sant Feliu va haver un segon bloc centrat a l'Agenda Urbana com a instrument singular en aquests processos de transformació de les ciutats. L'Agenda Urbana s'ha constituït com a motor d'acceleració i de política palanca de l'Agenda 2030, concretament de l'ODS 11, que pretén construir ciutats inclusives, sostenibles, segures i resilients. Sant Feliu de Llobregat és ciutat pilot d'Agenda Urbana del Govern d'Espanya.

Oriol Bossa, primer tinent d'alcaldia de Sant Feliu de Llobregat, va dirigir aquesta taula, amb la participació de David Bote, alcalde de l'Ajuntament de Mataró, i Sonia Hernández, subdirectora adjunta de Políticas Urbanas, Dirección General de Agenda Urbana y Arquitectura del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Bossa va exposar que al mes de març es va constituir la comissió de treball a l'Ajuntament i que s'ha dut a terme un procés de participació a nivell ciutadà, polític i municipal. L'alcalde de Mataró va afirmar: "Més que compartir una experiència, volem compartir un viatge. Un viatge que no acabarà el 2030".

La representants del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va afegir: "L'Agenda Urbana dona un marc internacional per fixar objectius globals que només es pot aconseguir amb les persones, que se situen a les àrees urbanes".

Cloenda de l'acte

Oriol Bossa, primer tinent d'alcaldia de Sant Feliu de Llobregat, va realitzar la cloenda amb un resum del més destacat de la Jornada Agenda 2030, instrument de transformació local i global. Com a idees claus, va destacar l'evidència que els governs municipals són els que més pressió tenen a l'hora d'implementar les polítiques públiques, degut en gran part a la manca de recursos, però que per sort poden comptar amb el suport d'entitats supramunicipals: "Hem vist com els ODS i l'Agenda 2030 són compartits a tots nivells i per tots els partits. Són un punt de trobada que hem d'aprofitar per millorar la qualitat de vida de la ciutadania", va afirmar Bossa.

La Jornada va ser un fòrum d'experiències de l'Agenda 2030, acomplint així l'ODS 17 (Aliances per aconseguir els objectius): "Ja que sense la col·laboració i les aliances multinivell difícilment podrem fer front als múltiples desafiaments que ens plantegen aquestes Agendes, l'Agenda 2030 i l'Agenda Urbana", va concloure Bossa.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior