Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
28/03/2024 22:46:56

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'exposició fotogràfica Welcome reflexiona sobre l'experiència del refugi

22/06/2022
Lectures: 1362
L'exposició fotogràfica Welcome reflexiona sobre l'experiència del refugi

El proper dilluns 27 de juny, a les 18.30 h, s'inaugura als jardins del Palau Falguera l'exposició fotogràfica Welcome, de Raül Clemente. La mostra es podrà visitar fins al 10 de juliol, de dilluns a diumenge, de 9 a 21.30 h.

A través de diverses fotografies, la mostra proposa un passeig visual per rostres, espais i escenes que fan reflexionar sobre l'experiència del refugi en diferents àmbits temporals i geogràfics, ja que es barregen imatges actuals de la crisi humanitària provocada per la invasió rusa d'Ucraïna amb imatges de crisis anteriors com les de Síria o les que es continuen produint a l'Amèrica Central, sense oblidar la nostra frontera Sud. L'exposició planteja una reflexió crítica sobre el concepte Welcome (benvingudes) i el contrast entre les polítiques i voluntats d'acollida amb les polítiques i voluntats obertament racistes, xenòfobes o de rebuig a les persones que arriben al nostre territori cercant refugi.

Actualment, es calcula que més de 82 milions de persones a tot el món s'han vist obligades a fugir de casa seva, entre elles 68 milions de refugiats. D'aquests, més de la meitat són menors de 18 anys. En un moment en què una de cada 95 persones al món es veu obligada a fugir de casa seva com a resultat dels conflictes i la persecució, "és increïble la rapidesa amb la què en els últims anys hem transitat del welcome refugees a les polítiques reals i xenòfobes concretes del refugiats go home" assegura l'autor de l'exposició.

Segons Raül Clemente, totes aquestes crisis, encara que de signe molt diferent, no són més que manifestacions de la irracionalitat d'un món on, cada vegada més, els poderosos s'aprofiten dels més dèbils.  Per l'autor de les fotografies, "la solució no pot ser altra que l'aprofundiment en la justícia social i la visió crítica, que ha de servir per plantejar-nos una pregunta clau: Qui té dret a tenir drets? Com responguem a aquesta pregunta determinarà molt el futur de tots nosaltres, no ho oblidem. I l'amenaça no és només la proliferació de moviments declaradament racistes. L'amenaça som nosaltres mateixos tancant els ulls a tants discursos d'odi, a discriminacions apreses i normalitzades". Segons Clemente, "cal tornar als esforços personals i col·lectius per desfer-nos d'aprenentatges discriminatoris, tòpics i estereotips massa interioritzats. Els que arriben aquí sempre són els altres. I si són diferents de com havíem imaginat, o no s'assemblen a nosaltres, llavors salten les alarmes i comencen les excuses". Finalment, Clemente es pregunta si som realment ciutats d'acollida, "Refugees Welcome dèiem... us en recordeu?  WELCOME".

La mostra Welcome ja es va poder visitar a la plaça de la Vila el 20 de juny, amb motiu del Dia mundial de les Persones Refugiades.

L'èxode invisible

En el marc de l'exposició Welcome, els jardins del Palau Falguera acolliran el dimecres 29 de juny, a les 18.30 h, la xerrada L'èxode invisible, a càrrec de l'Associació per al Foment de l'Amistat entre Pobles (AFAP).

Els fluxos migratoris massius que avui dia tenen lloc al món són provocats per diverses causes que molt sovint van de la mà: la guerra, la violència estructural, el deteriorament social, les persecucions per causes polítiques o altres, la pobresa, etc. Des d'Amèrica Central o Amèrica del Sud centenars de milers de persones han abandonat els seus països d'origen o han intentat fer-ho. Alguns d'aquests fluxos, per qüestions mediàtiques, són més coneguts; com per exemple les caravanes de persones cap a la frontera dels Estats Units. D'altres, però, queden més desdibuixats. En els darrers anys centenars de milers de veneçolans han transitat als països del voltant, sovint com a trampolí per arribar a Europa. Un impacte per al qual no estaven preparats els països receptors amb les seves pròpies fragilitats socials i econòmiques i que se suma a la pròpia tragèdia de l'eixida obligada. En aquests processos migratoris forçats són nombroses les violacions de drets humans que han de suportar les persones exiliades. L'èxode invisible posarà el focus sobre aquests fluxos migratoris menys coneguts per la major part de la ciutadania.

 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior