L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, conjuntament amb la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), en el marc del Programa Integral de barris per a la millora de rendes subvencionat per l'AMB, ha fet balanç aquest dimecres del projecte "Fem Xarxa", la iniciativa d'intervenció comunitària i arrelament que fa sis mesos que dona resposta a les necessitats detectades als barris de La Salut i Can Calders.
La presentació del treball dut a terme i dels seus resultats ha tingut lloc aquest dimecres, 5 de març, al CC Les Tovalloles. A l'acte hi ha participat, a més de veïns i veïnes del barri, l'alcaldessa de Sant Feliu, Lourdes Borrell; la presidenta de l'Àrea de Serveis a les Persones, Laura Bonilla; la gerent de la CONFAVC, Alba Gómez; i el president de la CONFAVC, Jordi Giró, que ha estat l'encarregat de tancar l'acte.
Lourdes Borrell ha destacat que avui "és un dia important pels resultats del treball dut a terme els darrers mesos pel projecte Fem Xarxa, així com pel seu precedent A-Porta". L'alcaldessa ha assegurat que les coses "no venen soles", rememorant com ja durant el mandat 2007-2011 es va desenvolupar als barris de Can Calders i La Salut la primera Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya, amb una inversió del 50%, per donar resposta a l'objectiu de la rehabilitació integral dels barris i àrees urbanes que presentaven problemàtiques específiques.
El projecte, que va començar a l'octubre i s'allargarà fins a finals de març, va néixer amb l'objectiu de millorar la convivència al barri. Amb una fase inicial de prospecció, va trobar la necessitat de fer-ho especialment a través de la dinamització de l'espai públic i el suport als joves, encara que també ha tractat altres àmbits com la gent gran, les associacions veïnals i el comerç.
La tasca de dinamització ha estat dirigida pels tècnics comunitaris Edwin Gabriel i la Pamela Albornoz, que han estat els encarregats de presentar els resultats d'aquest treball. "Vam arribar a uns barris on les veïnes ens deien que abans sí que hi havia vida, però que s'havia perdut. Creiem que el treball fet ha posat la llavor perquè aquesta vida torni als barris, que el veïnat torni a fer-ne ús social de les places, infrautilitzades en aquest sentit, excepte potser la de la Salut", resumia Albornoz.
Joves
A partir de prospectar el barri i establir entrevistes amb joves s'ha detectat la manca d'alternatives d'oci local i d'espais d'expressió com a principal demanda. I s'ha treballat mitjançant el projecte "Sortir a la Plaça", per dinamitzar les places i espais oberts promovent la participació juvenil a través d'un total de sis activitats esportives, culturals i artístiques (jocs de taula, grafits, jornades esportives, batalles de cançons...), en els que ha participat un centener de joves. L'objectiu, "empoderant-los per ser protagonistes i servir de líders de futurs esdeveniments i propostes locals", comentaven els dinamitzadors.
Gent Gran
La solitud no desitjada és un problema de salut pública amb impactes negatius en el benestar emocional i social de les persones. A La Salut i Can Calders, existeix un alt percentatge de dones grans amb sentiments de solitud no desitjada i Fem Xarxa ha donat continuïtat a la tasca iniciada, creant un grup amb 13 dones grans que es troba setmanalment.
A fi de valorar l'impacte, enquestes realitzades mostren que les participants manifestava en un 80% sentir-se millor a com va arribar. Aquestes enquestes reforcen la importància de mantenir el grup i l'impacte positiu en l'àmbit emocional que té en les seves participants. Així mateix, s'ha fomentat la seva implicació i participació en "Sortir a la plaça", on han participat com a oients, i en el futur pòdcast intergeneracional "Veus de Barri", projecte que està en realització i que donarà veu a les seves històries i experiències.
Comerç local
Fem Xarxa també ha buscat reforçar el comerç local creant una xarxa comercial activa i col·laborativa, fruit de les entrevistes realitzades a 38 comerços. En elles, els interpel·lats mostraven preocupació per la manca de visibilitat i activitat al barri, la sensació d'inseguretat o la manca d'aparcament o la millora de la il·luminació.
Associacions veïnals
Entorn de la dinamització veïnal, el projecte ha ajudat directament a l'Associació de Veïnes de Can Calders. Plegats, han treballat a augmentar el sentiment de pertinença i en millorar la seva organització i promoció (mitjançant tallers de Canva, per exemple) per aconseguir l'objectiu comú de millorar el benestar social de la població.
Espai obert
Fem Xarxa també ha treballat amb les persones en situació de sense llar, fent un seguiment proper de diversos casos als quals han acompanyat, per exemple, al CAP. A més, segons l'Edwin i la Pamela, l'espai públic de Can Calders i la Salut "canvia molt del dia a la nit, quan la percepció de seguretat disminueix considerablement". A més, apuntaven, "molts joves no fan vida activa als barris, ja que no troben activitats que responguin als seus interessos, el que fa que es desvinculin". Fem Xarxa arribava per intentar mitigar aquest fet.
Conclusions
Iniciat el camí, els dinamitzadors veuen important la continuïtat de les activitats engegades perquè el sentiment de barri augmenti així com la seva oferta, sobretot l'adreçada a joves. Això, i l'enfortiment dels vincles veïnals i el teixit associatiu, ajudarà també a mitigar el sentiment de soledat no volguda de les persones grans, a les que Fem Xarxa encoratja a continuar reunint-se. Els comerços també es poden beneficiar de les activitats al carrer, més encara si disminueix la percepció d'inseguretat nocturna, el que "requereix no obstant estratègies a llarg termini i una coordinació més estreta amb serveis socials i comunitaris".
Projecte Fem Xarxa
El projecte "Fem Xarxa" està vinculat al projecte "A-porta", una iniciativa duta a terme als barris durant els anys 2021- 2023 que ha permès identificar les necessitats del veïnat. "Fem Xarxa" s'ha coordinat amb els serveis ja existents que ofereix l'Ajuntament i altres entitats, així com amb aquells que puguin ser demandats per aquests col·lectius.
Amb el projecte "Fem Xarxa" també es vol visibilitzar i promocionar les associacions veïnals per potenciar la seva presència i capacitat d'actuació al territori així com enfortir també la xarxa de comerciants dels dos barris. Amb aquesta iniciativa, es pretén crear un Sant Feliu més cohesionat.
El projecte Fem Xarxa deixa una llavor col·laborativa i d'organització d'activitats que ha de seguir per "empoderar el barri".
