Educació i formació

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
05/10/2023 01:40:04

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu acull l'acte central a Catalunya del Dia Mundial de l'Activitat Física 2023

14/04/2023
Lectures: 1172
Sant Feliu acull l'acte central a Catalunya del Dia Mundial de l'Activitat Física 2023

Sant Feliu de Llobregat ha acollit l'acte central a Catalunya del Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF), que ha consistit en un clínic de jugadores de bàsquet del Barça CBS i de waterpolo del Club Natació Sant Feliu amb uns 150 alumnes de batxillerat de l'Institut Martí Dot, l'Institut Olorda i l'Escola Bon Salvador. 

La secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, Anna Caula, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han pres part, al costat de l'alcalde Oriol Bossa, en una activitat que ha servit per fer arribar a la població el missatge "Gaudeix la vida, posa't en marxa", el lema de la campanya d'enguany del DMAF, que se celebra cada 6 d'abril a tot el món.

La iniciativa, que enguany celebra el 14è aniversari a Catalunya, està impulsada pel Departament de la Presidència i el Departament de Salut amb la finalitat de fer visible la importància d'una vida activa per a una bona salut, i enguany Sant Feliu de Llobregat s'ha encarregat de preparar les activitats com a capital catalana de la commemoració.

Anna Caula ha manifestat que "l'esport ens pot acompanyar sempre, durant tota la vida" i que un "país que està teixit a través de l'esport té més cohesió, més salut i més educació". La secretària general ha deixat clar que "en les edats més joves no cal triar entre esport i estudis. Les dues activitats es poden compaginar", i ha afegit que l'esport "ajuda a millorar en la vida acadèmica i a concentrar-nos millor, i és un context ideal per fer amics".

Per la seva banda, Carmen Cabezas ha emfatitzat la importància de tenir un estil de vida actiu, ja que "les persones no estem fetes per estar tot el dia assegudes davant d'un ordinador". "Necessitem moure'ns, necessitem fer activitat física, no només per trobar-nos millor, sinó també per tenir una esperança de vida més llarga, per tenir millor salut i així prevenir malalties, per sentir-nos millor, per obtenir millor rendiment acadèmic a l'escola, per socialitzar, per tenir contacte amb la natura i per sentir-nos més feliços", ha afirmat.

Finalment, l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat ha destacat l'aposta d'aquesta ciutat pel "foment de l'esport i l'activitat física" i per una "ciutadania saludable", i ha animat els nois i noies a practicar esport "perquè us farà sentir millors".

Durant el clínic, celebrat al Palau Municipal d'Esports Juan Carlos Navarro, diverses esportistes del Barça CBS, de la Lliga Femenina de bàsquet, i del CN Sant Feliu, de Divisió d'Honor femenina de waterpolo, han compartit amb els nois i noies la seva experiència en l'esport d'elit, i han abordat temes com la conciliació de la competició amb els estudis o la situació de l'esport femení. Alhora, han encoratjat els joves a practicar l'esport que els agradi més, ja que els ajudarà a afrontar els reptes de la vida i a millorar la salut.

En l'acte, on l'alumnat ha formulat preguntes als esportistes, també hi han participat una representació de l'equip masculí de waterpolo del club sanfeliuenc i de la secció de natació.

En paral·lel, Sant Feliu ha organitzat durant tot el dia una jornada multiesportiva intergeneracional, que ha inclòs sessions de ioga Feldencrais i taixí, una masterclass de cardio i zumba, una passejada pel Parc Torreblanca, activitats a les pistes exteriors del pavelló i, al vespre, la 19a Nit de l'Esport. Demà i diumenge tindran lloc més competicions i caminades.

Incrementar el nivell d'activitat física, pilar estratègic

El Govern de la Generalitat s'ha adherit novament a la campanya del Dia Mundial de l'Activitat Física, i Catalunya hi està participant entre l'1 d'abril i el 5 de maig amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori sota el lema "Gaudeix la vida, posa't en marxa". El compromís de generar i facilitar una vida activa és un pilar estratègic de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física i del Departament de Salut, que treballen plegats per incrementar el nivell d'activitat física dels catalans en totes les edats.

L'activitat física ens protegeix. Amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l'any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d'aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d'euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari).

El Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és una iniciativa del Govern per a la promoció de l'activitat física. En el marc del PAFES, a Catalunya s'han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres. Un 81% de la població catalana té accés a una ruta saludable al seu municipi. A més, als centres de salut els professionals recomanen activitat física als usuaris. Enguany, un 30% de persones inactives amb factor de risc cardiovascular han millorat el seu nivell d'activitat física.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d'activitat física i dos dies d'enfortiment muscular a la setmana en persones adultes i, a partir dels 65 anys, també s'hauria de treballar l'equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s'aconsella acumular 60 minuts al dia d'activitats d'intensitat moderada-vigorosa i potenciar l'exercici físic i l'esport. També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.

La Generalitat anima als ciutadans a adherir-se a la celebració del DMAF, registrar els esdeveniments i fer-ne difusió a les xarxes amb les etiquetes #DMAF2023 #PosatenMarxa #SumaSalut.

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior