El projecte MTK Space està dinamitzat i gestionat per 3 joves de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat amb una àmplia experiència dins del sector audiovisual i amb un arrelament i coneixement del teixit cultural i laboral de la ciutat molt fort. Està ubicat al polígon Matacàs i compta amb 750 m2, el qual està dividit en tres platós de rodatge i una zona de coworking.
MTK Space és un espai de treball col·laboratiu i multidisciplinari que satisfà les demandes del sector cultural i audiovisual potenciant les TIC, on es poden desenvolupar totes les fases de la producció i distribució dels projectes. Hi poden treballar tant membres de la cooperativa de manera individual com en col·laboració amb entitats externes, amb l'objectiu de generar i promoure un espai de treball cooperatiu.
Així, MTK Space vol ser un eix vertebrador per a la creació d'una xarxa de professionals del sector del Baix Llobregat i de l'entorn, que assessori i aculli tots aquells professionals i empreses que tinguin necessitats formatives, requereixin orientació o busquin noves connexions amb altres professionals, per crear una estructura sòlida i de cooperativisme.
Sant Feliu de Llobregat, com a lloc on s'ubica l'espai, i en especial l'ambient industrial del polígon Matacàs, pren una gran importància en el projecte. És un ambient fora de Barcelona, però que es beneficia de la proximitat dels serveis i dels proveïdors gràcies a unes connexions de transport privilegiades. Traient profit de la situació geogràfica, MTK Space dona servei a l'activitat de la rodalia de Barcelona (Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental), ja que ofereix la possibilitat d'accedir a un espai de treball proper i equipat amb molts serveis. A més, a Sant Feliu de Llobregat i als voltants s'hi concentra un gran nombre de professionals del sector, amb projectes i necessitats que sovint només es troben a la ciutat de Barcelona. MTK Space no només acosta aquestes facilitats, sinó que també potencia l'economia local.
El model de funcionament es basa en els següents elements centrals:
- Desenvolupament personal: Pla de formació intern continuat, conciliació laboral, comissió permanent de cures, borsa d'hores, ajuts als treballadors per desenvolupar projectes personals amb accés a instal·lacions i equipaments.
- Innovació en processos i metodologies de rodatge, tecnologia, gestió organitzacional.
- Difusió de l'Economia Social i Solidària: evidenciar i visibilitzar les moltes iniciatives amb càrrega de valor social i actitud transformadora que es duen a terme al territori en favor del model d'economia cooperativa, social i solidària.
- Arrelament local: ampliar el teixit cooperatiu del territori i fomentar la transformació d'empreses cap a un model cooperatiu i d'economia social. Tenen un estret lligam amb els projectes de desenvolupament local i també fomenten el comerç local amb iniciatives i projectes propis o bé collaborant en la difusió d'altres projectes amb identitat de territori.
- Intercooperació: generar vincles amb altres empreses, autònoms i entitats com a part de l'estratègia de sostenibilitat econòmica i social. Fomentar la creació de noves cooperatives i l'activació i consolidació del teixit cooperatiu al Baix Llobregat.
- Transparència interna en matèria d'ingressos, despeses i retribucions.
- Economia circular: fomentar els processos d'economia circular en els projectes desenvolupats a MTK Space a través de l'estudi, el seguiment i l'assessorament de cada projecte.
- Internacionalització: crear un espai de referència al territori on les empreses internacionals puguin desenvolupar projectes o gravacions.
Què n'hem après?
Els principals resultats obtinguts de la cooperativa MTK Space indiquen que és possible integrar el desenvolupament social al món audiovisual i, a la vegada, continuar sent innovadors i tenir un impacte econòmic local.