Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
18/04/2024 22:50:30

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

CO-Innova forma part dels laboratoris ciutadans distribuïts per frenar la corba.

24/03/2020
Lectures: 2425
CO-Innova forma part dels laboratoris ciutadans distribuïts per frenar la corba.

CO-Innova Sant Feliu forma part dels laboratoris d'innovació social digital que han participat en l'experimentació, col·laboració i innovació ciutadana a través de la co-creació d'iniciatives de manera col·laborativa en condicions d'aïllament.

Davant de la situació de confinament pel coronavirus (COVID 19) aquests "Laboratoris ciutadans distribuïts" s'han donat 6 dies per a proponer projectes i desenvolupar-los en equips de treball de manera distribuïda en 4 fases:

  1. Convocatòria d'idees i propostes: tempesta d'idees per cercar i recollir propostes que facin front a la situació actual.
  2. Creació d'equips: connectar aquestes idees amb persones que vulguin ajudar a portar-les a terme.

  3. Desenvolupament col·laboratiu d'un primer prototip: començar a donar forma i a construir la idea inicial.

  4. Compartir els resultats: els equips documenten el procés de treball amb llicències obertes i comparteixen un vídeo amb els resultats de l'experiència, la possible continuïtat i implementació del projecte.

Es buscava que la proposta col·laborativa arribés al màxim número de persones possible i, per tant, s'operava sota una lògica oberta i participativa, utilitzant llicències obertes que permetin la seva rèplica i adaptació a d'altres contextos.

La idea proposada per Lidia Alonso de l'equip de CO-Innova_LAB ha estat "Diseño de una comunidad para gestión del bienestar en tiempos de COVID-19" i l'objectiu era crear una comunitat de persones que puguin aportar de forma virtual a tota la ciutadania els seus coneixements en les següents 5 matèries i àmbits: gestió de l'estrès, alimentació saludable, gestió del temps, activitat física i digitalització per fer arribar els canals de continguts al major número de persones. Aquest projecte s'orienta als ODS 3, "Salud y Bienestar".

Es va crear una plantilla pels col·laboradors potencials i cronograma on es van incorporar 18 persones amb una gran presència de persones de Sant Feliu de Llobregat o amb vinculació al món de la innovació ciutadana: Lidia Alonso, Meritxell Pedreño, Gemma Antolí, Alejandro Blanco, Meritxell Valls, Manuel Ceballos, Pablo Muiño, Guillermo, Loren Rider, Adriana Sarmiento, José Luis Blasco, Laia Sánchez, Empar Polo, Marc Gaixas, Juanma Murua, Arnau Martí, Vincent Mia Edie Verheyen i Ana.

El dissabte 21 i diumenge 22 al matí es van mantenir videoconferències grupals per presentar i coordinar les propostes, totes elles encaminades a oferir pautes saludables online per gestionar tots els aspectes relacionats amb el benestar de les persones.

Les aportacions en la vessant de "Gestió de l'estrès" van ser: "pensamiento positivo/musicoterapia", "pensamiento positivo/vencer la soledad", "pensamiento positivo/estimular la creatividad y la colaboración" a càrrec de Txell Pedreño i "creatividad renacida 360º: renovarte desde la reclusión" de Pablo Muiño. També s'ha generat una interessant "proposta d'actuació per la gestió del conflicte" derivat del confinament a càrrec de José Luis Blasco.

En "Alimentació saludable" es va crear la proposta "alimentando la felicidad" que divulgarà aliments recomanats pels dies d'aïllament i amb determinats components com els triptòfans impulsada per Lidia Alonso i també la proposta d'una "planificació de dieta setmanal per reduir les sortides a comprar" a càrrec de Txell Valls.

Pel que fa a la "Gestió del temps" s'ha centrat en diverses claus d'autoorganització per aprofitar el confinament amb l'objectiu final de preservar el benestar emocional proposada per Gemma Antolí. Es tractava de ser capaços de viure aquesta quarantena com un retir en el que podem aprofitar per a créixer com a persones i com a professionals.

En la vessant d'"Activitat Física" s'ha prototipat un entorn digital que proporcioni una agenda de trobades en forma de videoconferència on trobar-se de forma regular per rebre indicacions i guia de la pràctica d'activitat física a desenvolupar des de casa així com un espai per compartir dubtes i necessitats pel que fa a aquestes activitats, proposat liderada per Empar Polo del Citilab de Cornellà i ActivaLAB del Consell Esportiu del Baix Llobregat. Aquesta plataforma contemplava reptes o "competicions" i permet traslladar coneixement expert a partir d'espais de guia grupal o individual.

Pel que fa a la "Digitalització", Laia Sánchez del Citilab de Cornellà i Alejandro Blanco van realitzar una prospecció d'informació amb base científica així com una proposta d'arquitectura. L'anàlisi es va centrar en una proposta d'entorn de canals social media així com una estratègia comunicativa transmèdia, molt basat en aprofitar iniciatives i recursos que ja existeixen per tal de garantir una major sostenibilitat del projecte.

Recorda que tot i que això era un repte exprés de 6 dies, sempre pots fer-nos qualsevol suggeriment o aportació a tic@santfeliu.cat

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior