Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
25/04/2024 20:07:39

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

Participació de Sant Feliu Innova a l' Smart City Congress 2022 (SCEWC 22)

21/11/2022
Lectures: 2493
Participació de Sant Feliu Innova a l' Smart City Congress 2022 (SCEWC 22)

L'Ajuntament de Sant Feliu ha tingut presència del 15 al 17 de novembre a l'Smart City Expo World Congress (SCEWC 22), l'esdeveniment més gran mundial en l'àmbit de les Smart City i la innovació urbana que permet potenciar el paper de les ciutats a través de la promoció de la innovació social, l'establiment d'associacions i la identificació d'oportunitats de negoci.

Aquest esdeveniment disposa d'un espai de congrés i un espai expositiu on participen persones i organitzacions destacades implicades en la gestió local dels territoris, i on s'han mostrat solucions innovadores en el camp de les polítiques públiques i de les tecnologies per a la gestió urbana.
El programa municipal Sant Feliu Innova i el seu ecosistema d'innovadorxs va tenir presència, en aquesta trobada global de ciutats intel·ligents, el dijous 17 de Novembre en dos escenaris.

El primer espai expositiu d'iniciatives allotjades a CO-Innova_LAB Sant Feliu va tenir lloc a l'estand corporatiu de la Diputació de Barcelona, un espai  amb la finalitat de possibilitar l'intercanvi de coneixement i la divulgació de tots aquells projectes en l'àmbit de la innovació i territori intel·ligent, tant de la Diputació de Barcelona, com d'ajuntaments i d'altres entitats locals que hi han participat.

L'intervenció de Sant Feliu Innova es denominava "Social Urban LAB, solucions multisectorials amb impacte local des de l'emprenedoria innovadora" i comptava amb 3 agents de l'ecosistema innovador de CO-Innova_LAB:

El marc previ d'aquesta intervenció a 3 bandes era l'evolució que es va fer des d'un "URBAN LAB" Sant Feliu, és a dir un ecosistema de validació i prototipat de productes i serveis digitals, a un "SOCIAL URBAN LAB" Sant Feliu, i per tant un laboratori ciutadà de solucions multi-sectorials amb impacte local des de l'emprenedoria innovadora.

Aquest "SOCIAL Urban LAB" de CO-Innova Sant Feliu és un laboratori ciutadà per a projectes innovadors, un entorn d'experimentació REAL, i en un entorn controlat, tant per a emprenedors i innovadors socials com per a organitzacions, tant locals com comarcals, que vulguin donar a conèixer i validar la seva idea innovadora i aprendre de la interacció amb les persones usuàries.

En definitiva, potenciar la INNOVACIÓ OBERTA a la ciutat gràcies a la participació en proves pilot. Conformant així un ecosistema d'innovació local més viu i relacionat, amb participació activa de la ciutadania empoderada. Utilitzant mecanismes de col·laboració público-privada i metodologies com el co-disseny, la co-creació i, fins i tot, la co-producció de serveis públics, es fa possible la introducció de millores abans de comercialitzar productes o serveis amb impacte social. 

En aquest vídeo podeu accedir a la presentació dels 3 exemples d'empreses i emprenedors que formen part del Social Urban LAB Sant Feliu i que, per tant, prototipen, testejen i proveeixen de solucions multisectorials amb impacte local des de l'emprenedoria innovadora a la ciutat.

Les intervencions van ser a càrrec de Marcel Hidalgo, CEO de la cooperativa WATTECO, i finalista a la categoria Disruptive Technology Explorer Award 2019 de l'acceleradora santfeliuenca "Explorer, jóvenes con ideas", amb el seu projecte basat en Blockchain per dinamitzar la transició energètica de pobles i ciutats de Catalunya, facilitant el finançament col·lectiu dels projectes energètics renovables de petita i mitjana escala. La ponència d'en Marcel va tractar de tot això i de les experiències a la ciutat de Sant Feliu, d'aquesta plataforma de finançament participatiu per a projectes d'energia renovable basada en Blockchain i una moneda virtual, sota la denominació de "Watteco: energies renovables, crowdfunding i blockchain. La plataforma de crowdfunding d'energia renovable basada en criptomonedes". WATTECO va ser també al 2021 l'empresa triada per l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per participar a la V edició de la jornada Innpulso Emprende.

La següent aportació, titulada "Nearby: incorporant l'IoT a productes i serveis per transformar dades en productivitat", la va portar a terme Rafael Cortés, director comercial de NEARBYSENSOR. En Xavier Bosch, com a director de NearbySensor, forma part de la comunitat d'innovació ciutadana OPEN SANT FELIU, en concret del grup sobre smart city, i és des d'aquesta comunitat innovadora local sobre ciutats intel·ligents que NearbySensor utilitza els serveis de CO-Innova_LAB, com a SOCIAL Urban Lab, per tal de generar a la Torre del Roser un centre d'experimentació i recerca en tecnologia IoT i així difondre el coneixement d'aquesta disciplina, i la seva aplicació per construir una ciutat de Sant Feliu més Smart. Les col·laboracions de NearbySensor també conformaran un Show Room demostrador, tant dels projectes que es vagin realitzant per millorar la ciutat com de les diferents tecnologies i solucions que es treballen, combinant solucions comercials i Open Source així com efectuar proves de concepte i MVP dels casos d'ús. Especialment interessant és el plantejament de col·laboració amb els santfeMAKERS, el club de makers de Sant Feliu, facilitant que s'especialitzin en aquestes tecnologies i adquireixin coneixements aplicables en el retorn a la ciutat.

La tercera intervenció la va protagonitzar BLETA, una startup centrada en trencar les barreres digitals a què s'enfronten moltes persones grans quan usen la tecnologia actual, una iniciativa que va néixer d'una campanya solidària (Eways) en un dels moments més restrictius de la pandèmia. Ha estat guardonada, entre d'altres premis amb el d'Emprenedoria Social de Barcelona Activa, el premi DonaTIC Revelació, el Pitch Competition de Wayra Scale Up Women impulsat per Aticco Ecosystem, el tercer premi d'startups d'InnMind i Draper University.

La CEO de BLETA, la santfeliuenca Isabel Garcia, és un referent femení en el sector tecnològic i va entrar a la llista de Forbes España 2021, en el grup 30 under 30, que presenta a los jóvenes españoles más talentosos, influyentes, líderes o emprendedores más destacados de varios sectores productivos. Per tot això, BLETA va ser l'empresa seleccionada al 2022 per l'Ajuntament de Sant Feliu per representar a la nostra ciutat a la VI edició de INNPULSO EMPRENDE, la trobada anual de Alcaldes y Alcaldesas con la Innovación de la Red de Ciudades de la Ciencia y la Innovación del Ministerio de Ciencia e Innovación.

La col·laboració de Bleta amb Sant Feliu arrenca a l'abril d'enguany i en el marc de la Mobile Week Sant Feliu 2022 on, aquesta tauleta digital per a gent gran pensada per la gent gran, va protagonitzar una de les activitats.

Des del 2019 el programa municipal Sant Feliu Innova de l'Ajuntament de Sant Feliu ha identificat 3 dimensions temàtiques i sectorials de la innovació considerades estratègiques per a la ciutat: 1) economia taronja i ICC digitals (audiovisual, videojocs, esports electrònics?), 2) economia platejada i sector sociosanitari i del benestar i 3) talent, aprenentatge i coneixement. Per això aquesta startup de l'economia platejada (silver economy) que impulsa una tablet desenvolupada especialment per a la gent gran i que, per tant, es centra en aquesta segona tipologia d'iniciatives econòmiques emergents innovadores, va ser una de les empreses que l'Ajuntament de Sant Feliu va portar a l'estand de la DIBA.

Una altra intervenció que emmarcava la presencia santfeliuenca a l'estand de la Diputació de Barcelona era la que havia de protagonitzar Albert Carpi, director del projecte del Centre d'Alt Rendiment en esports electrònics HERON Sant Feliu, i on s'havia de destacar el C.A.R. HERON Sant Feliu com a arquetip d'Urban Social Lab ja que és una iniciativa de col·laboració público-privada que aglutina no únicament clubs d'eSports sinó també accions de capacitació i divulgació (Eco-Media, Soft Skills Games?) i de retorn social com el foment de les lligues d'esports electrònics en català o un punt LILA permanent d'atenció, informació i ajuda contra la violència sexista als eSports, un dels sectors més masculinitzats però on les dones comencen a obrir-se camí.  
En definitiva, la participació del programa municipal d'Innovació de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat a l'estand de la Diputació de Barcelona a l'Smart City Congress, ha volgut posar en valor el rol de CO-Innova_LAB Sant Feliu com a Laboratori (contenidor, connector i accelerant) d'innovació social, digital i urbana a la ciutat.

El segon escenari on el programa municipal Sant Feliu Innova i el seu ecosistema d'innovadorxs va tenir presència, en aquesta trobada global de ciutats intel·ligents SCEWC 22, el dijous 17 de novembre va ser a l'estand de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), on l'Àrea portava a la fira de la innovació urbana noves propostes de gestió intel·ligent dels serveis metropolitans, com a impulsora de projectes, serveis i solucions smart i innovadores a escala metropolitana.

La presentació d'Innova dins de l'espai de l'Àrea Metropolitana de Barcelona formava part d'un bloc de presència de l'Ajuntament de Sant Feliu compartint experiències on la ciutat esdevé la solució en el marc de l'Agenda Urbana. En el cas de Sant Feliu Innova es centrava també en les solucions multi-sectorials amb impacte local des de l'emprenedoria social innovadora i en aquesta cas amb 2 agents de l'ecosistema innovador de CO-Innova_LAB.

La intervenció de la INnòmada Ester Francisco es va centrar en la relació entre videojocs i cultura popular tradicional, posant en valor la JAM que es va portar a terme en l'acceleradora de videojocs Power UP Sant Feliu.

La seva presentació s'iniciava amb un recorregut per totes les acceleradores d'emprenedoria portades a terme per l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat en el període 2012-2022, especialment en les centrades en temes d'economia taronja digital (indústries creatives i culturals digitals: en el cas de Sant Feliu videojocs, audiovisual i eSports). Un sector d'activitat econòmica emergent que ja ha comptat amb l'impuls de l'Ajuntament, amb programes de d'incubació i acceleració, de capacitació, diverses jams i una estratègia d'especialització local (audiovisual, videojocs i eSports) i de concentració i atracció de talent.

La Power Up JAM Sant Feliu, era una iniciativa organitzada per l'Associació local RocketGamesDev, que formava part de l'acceleradora de videojocs Power UP Sant Feliu (2021), i es va portar a terme en el marc de les Festes de Primavera 2021, amb l'objectiu de dinamitzar el folklore local a través dels videojocs i amb la finalitat d'obtenir una experiència jugable amb El Drac i La Garsa, del bestiari Festiu i Popular de Sant Feliu, com a protagonistes.

Finalment a la JAM (esdeveniment de desenvolupament de prototips de videojocs, game jam) es van presentar 10 videojocs basats en la cultura popular i l'imaginari tradicional de Sant Feliu de Llobregat, dels quals 3 van resultar premiats a les següents categories:

  • El millor videojoc del públic (votació popular) 
  • El millor videojoc (jurat professional del sector) 
  • El millor videojoc representatiu dels valors de la cultura tradicional de Sant Feliu de Llobregat (jurat amb representació institucional) 

 
CATEGORIA: El millor videojoc més votat pel públic (votació popular: 2.107 votacions) 
Guanyadors: La Dansa de Sant Feliu
Nom de l'equip: Els Dracs

CATEGORIA: El millor videojoc 
Guanyador: The Demon's Song
Nom de l'equip: Guachinche Studio

CATEGORIA: El millor videojoc representatiu dels valors de la cultura tradicional de Sant Feliu de Llobregat 
Guanyador: Correfoc Simulator
Nom de l'equip: Roberto Serrano

Cal destacar l'èxit de participació, ja que 2.107 persones van emetre el seu vot digital a la votació popular per determinar el millor videojoc del públic. 

Un mesos després, en el marc de les Festes de Tardor 2021 de Sant Feliu, es presentava a la ciutat, dins de l'espai de La Nau de Can Bertrand, Cultura i Tradicions, el "Correfoc Simulator", el videojoc sobre l'imaginari tradicional de Sant Feliu guanyador de la Power Up JAM on el bestiari de la garsa i el drac de Sant Feliu són els protagonistes. El projecte s'englobava dins el programa municipal de validació de prototips d'innovació urbana "Social Urban Lab" de Sant Feliu Innova i va rebre el finançament de la Regidoria de Cultura i Innovació pel desenvolupament del videojoc creat per Roberto Serrano.

Després de la presentació, les persones assistents a l'esdeveniment van poder testejar el joc, que va quedar instal·lat permanentment a La Nau perquè les escoles que visiten el centre i la ciutadania hi puguin jugar. 

La segona intervenció de Sant Feliu Innova a l'estand de l'AMB a l'Smart City Congress va a anar a càrrec Marta Ollé, CEO de CoInnova Talent i col·laboradora de CO-Innova_LAB Sant Feliu, que va presentar el Laboratori d'Innovació Educativa i Aprenentatge d'Alt Rendiment que estem impulsant a la ciutat, un ecosistema d'aprenentatge basat en l'ús d'eines i metodologies innovadores que incorporen la cocreació i la coproducció de serveis, on es proven i testegen projectes vinculats amb l'aprenentatge, el talent i el món edtech.

Entre els projectes que s'han dut a terme en el Laboratori d'Innovació Educativa, s'ha volgut destacar a la presentació al SCEWC 2022 el programa "Soft Skill Games Sant Feliu: competències ocupacionals a través dels videojocs", dirigit a joves d'entre 16 i 29 anys, aturats, i amb ganes i motivació per millorar les seves soft skills, o habilitats toves, a través de l'ús de videojocs comercials. 

El projecte va tenir una durada de dos mesos, durant els quals es van treballar quatre de les soft skills considerades necessàries per al segle XXI en el context professional: resolució de problemes complexos, creativitat, flexibilitat cognitiva i pensament crític. Aquest projecte disposava de sessions presencials formatives i dinamitzades, alhora que lúdiques i gamificades. 

Es van mesurar les habilitats de les persones participants en iniciar i en acabar el període formatiu. Del projecte es destaca la cooperació, l'intercanvi i el respecte mostrats pel i les joves en tot moment. I en contra del que es pugui pensar, el 70% de les persones participants van ser dones. Aquest projecte es va desenvolupar amb la col·laboració i coordinació del programa municipal Sant Feliu Innova, l'Associació per l'Aprenentatge, la Innovació i el Talent, la Fundació GeCon, el C.A.R. d'eSports Heron Sant Feliu i Marta Ollé.

En resum, presència de l'ecosistema innovador i emprenedor de Sant Feliu a a l'Smart City Expo World Congress 2022, posant en valor les 3 dimensions temàtiques de la innovació considerades estratègiques a nivell socioeconòmic per a la ciutat: 

1. Economia taronja i indústries culturals i creatives (ICC) digitals: audiovisual, videojocs, esports electrònics

2.  Economia platejada i sector sociosanitari i del benestar i les cures

3.  Talent, aprenentatge i gestió del coneixement
 


 "Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local". 



Notícies relacionades:

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior