Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
21/03/2023 22:00:33

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

Balanç final de la Festa Major del CatVers: paper rellevant de Sant Feliu al metavers català

19/12/2022
Lectures: 1102
Balanç final de la Festa Major del CatVers: paper rellevant de Sant Feliu al metavers català

El passat 26 Novembre va tenir lloc la cinquena i última activitat de les organitzades per Sant Feliu Innova amb motiu de la celebració de la Festa Major del CatVers. A continuació farem un repàs del desenvolupament de cada una d'elles i de les valoracions que s'han rebut dels participants. 

Per començar, posarem en context la celebració d'aquestes activitats: 

El CatVers és el món virtual creat pel Centre Blockchain de Catalunya (CBCAT) amb l'impuls del Govern de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. L'anomenat metavers català, és un espai digital immersiu obert que pretén ser un lloc on es desenvolupin activitats per promoure la llengua i la cultura de Catalunya.

Aquest projecte, actualment en una fase inicial, té previst anar desenvolupant-se i en un futur proper s'organitzaran galeries d'art, festivals de música i fins i tot desplegar un campus universitari que puguin utilitzar les universitats catalanes. 

En aquest metavers, es pot accedir a través de telèfon mòbil, tauleta o ordinador sense la necessitat d'ulleres de realitat virtual tot i que l'experiència és molt més inmersiva amb l'ús d'aquest complement. 

L'Ajuntament de Sant Feliu s'ha adherit a aquesta iniciativa amb la publicació d'una sala al CatVers feta mitjançant la tecnologia del model Bim Digital Twin amb la que s'ha traslladat una còpia bessona de l'edifici de la Torre del Roser al món virtual.

En aquest espai digital s'han portat a terme les activitats organitzades amb motiu de la Festa Major del CatVers organitzada pel CBCAT i anomenada com la primera Festa Major immersiva de Catalunya la qual s'està celebrant des del 2 de Novembre fins l'1 de Desembre. El calendari d'activitats ha estat el següent: 

  • 8 Novembre (tot el dia):  La frase desapareguda al Catvers
  • 17 Novembre de 17-19h: Endinsem-nos en la RV amb els SantFeMakers
  • 18 Novembre d'11h a 13h: Decorem junts el CO-Innova_Lab del CatVers!
  • 22 Novembre (tot el dia): A tota màquina amb els ODS a Co-Innova_lab! 
  • 26 Novembre d'11 a 13h: Sant Feliu Innova virtual: immersió total al Metavers.

Sant Feliu Innova va donar el tret de sortida amb la primera de les activitats organitzades el 8 de Novembre "La frase desapareguda al CatVers", un minijoc en format on-line dirigit principalment a la comunitat d'emprenedors/es INnòmades. Per totes les sales de l'edifici CO-Innova_lab del CatVers havien paraules amagades que els participants havien de trobar i ordenar de manera que formessin una frase amb un missatge de motivació relacionat amb l'emprenedoria. "Un emprenedor només veu oportunitats on la resta només veu problemes" va ser la frase desapareguda que al final de l'activitat va quedar formada i incorporada a la decoració de l'edifici.
 

El dia 17 de Novembre es va realitzar l'activitat "Endinsem-nos en la RV amb els SantFeMakers" on va haver la participació d'uns 40 assistents que van fer un petit taller on van aprendre a dissenyar els seus objectes 3D amb l'eina Tinkercad. La formació va ser dirigida pels INnòmades Mikel Gómez, Ester Francisco i la dissenyadora de videojocs Almudena Huete coneguda com a "Alas". Després, les creacions dels participants es van traslladar a l'edifici Co-Innova_lab del CatVers i van poder interactuar entre ells en aquest entorn virtual. Gràcies a la col·laboració dels SantFe Makers alguns dels objectes creats també es van poder transformar en reals mitjançant l'impressió 3D.

El dia 18 de Novembre es va celebrar l'activitat "Decorem junts el CO-Innova_Lab del Catvers!", un petit taller formatiu de 2 hores de durada dirigit de nou per Almudena Huete "Alas", modeladora 3D i guanyadora de l'acceleradora i incubadora de videojocs amb perspectiva de gènere FemPowerUP.  L'activitat, especialment dirigida a la comunitat d'emprenedors/es de Sant Feliu Innova "INnòmades", es tractava de crear composicions amb objectes 3D amb l'eina Tinkercad per tal de decorar amb aquestes l'edifici Co-Innova del CatVers. Els resultats van ser impressionants ja que es van crear dos ambients per dues de les sales de l'edifici: una representació d'un fons marí i d'un paisatge boscós.

L'artista plàstica i INnòmada Pamela Briones també va aportar a la sala una creació artística relacionada amb el ritual, la comunitat i els valors ancestrals. Tots els objectes han quedat instal·lats a la sala de l'Ajuntament de Sant Feliu del CatVers.

El dia 22 de Novembre es va desenvolupar l'activitat "A tota màquina amb els ODS a Co-Innova_lab!" minijoc on els participants podien veure que per tot l'edifici de la Torre del Roser del CatVers hi havien amagats els logos dels 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) als quals els hi faltava el seu títol que l'havien de buscar i relacionar amb cada logo. Aquesta va ser una activitat on-line que es va desenvolupar al llarg de tot el dia i on els participants van conèixer més sobre què son els ODS i quins son els reptes que es proposen aconseguir. Tots els logotips han quedat instal·lats per l'edifici i es poden veure durant la visita virtual per les sales de l'edifici CO-Innova del CatVers. 

El dissabte 26 de Novembre es va portar a terme la cinquena i última activitat anomenada "Sant Feliu Innova virtual: immersió total al Metavers"
Els INnòmades Mikel Gómez i Ester Francisco en col·laboració amb Albert Carpi del Centre d'Alt Rendiment (CAR) Heron Sant Feliu, van organitzar un petit esdeveniment immersiu pensat com una espècie de portes obertes on donar a conèixer els espais de Co-Innova a tota la ciutadania tant presencialment com en el CatVers. 

Al primer pis, a la sala on s'ubica el CAR Heron Sant Feliu, es va instal·lar un dispositiu de realitat virtual composat per ulleres i comandaments amb els que els participants van poder experimentar en primera persona com és la immersió en un entorn virtual o metavers. Durant la jornada també es va celebrar una xerrada sobre els diferents tipus de realitats (realitat millorada, realitat augmentada i realitat virtual), les seves aplicacions en l'actualitat en el món dels videojocs i les noves professions que estan apareixent arrel del desenvolupament d'aquesta tecnologia, com ara el Vtubers, els youtubers virtuals que son una de les noves tendències que estan guanyant popularitat a internet.

A la segona planta de l'edifici CO-Innova, mitjançant ordinadors i projecció els assistents van poder observar el resultat final de com ha quedat decorada la sala de la Torre del Roser després de totes les activitats que s'han celebrat al llarg de la Festa Major del CatVers. Els assistents van poder passejar per les diferents sales com si d'un museu es tractés, observant tots els objectes que tant nens i nenes com adults van crear als tallers de disseny 3D. D'altra banda també van poder interactuar entre ells, llegir "la frase desapareguda" que va donar motivació a la comunitat d'emprenedors/es i aprendre una mica més observant els Objectius de Desenvolupament Sostenibles que pengen de les parets del CO-Innova del CatVers. Els assistents van valorar molt positivament l'activitat ja que van viure una experiència nova com és submergir-se en un entorn virtual i conèixer la representació que té Sant Feliu en el metavers català amb la sala bessona virtual de la Torre del Roser. 

Donat que el CatVers encara està en una fase inicial i encara queda molt per desenvolupar, en un futur proper, un dels objectius pendents a portar a terme a l'edifici CO-Innova del metavers català, serà la creació d'un veritable museu amb la producció d'objectes 3D i dissenys exclusius fets per desenvolupadors de videojocs i dissenyadors 3D professionals. D'aquesta manera, es vol mostrar les possibilitats que el metavers pot arribar a donar en mans expertes i la infinitat d'activitats (tant formatives com lúdiques) que en aquest entorn es podrien desenvolupar. 

L'organització i coordinació de totes les activitats ha estat possible gràcies a la implicació de la INnòmada Ester Francisco, la qual com a santfeliuenca i emprenedora interesada en la digitalització i les noves realitats ha volgut apropar a la ciutat i a la ciutadania a aquest món virtual i digital encara tant desconegut per la majoria de la població. També ha estat vital per la realització dels tallers, la col·laboració dels INnòmades Mikel Gómez, Almudena Huete "Alas" i Albert Carpi els quals han proporcionat els seus coneixements en la matèria i recursos per al bon desenvolupament de les activitats. 


"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local".


Notícies relacionades: 

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior