El Ple

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/09/2020 16:03:56

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Ple Municipal

L'Ajuntament - Ple Municipal

28/02/2020
Lectures: 834
El Ple de febrer aprova diversos punts per impulsar l'habitatge a la ciutat

La necessitat de fomentar les polítiques d'habitatge i els mecanismes per impulsar-les van ocupar un lloc preeminent en l'ordre de temes que es van tractar a la sessió plenària de febrer, celebrada dijous 27. El regidor d'Habitatge, Aitor Rivera, va ser l'encarregat de presentar al Ple dues addendes de pròrrogues de convenis amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Un d'aquests acords feia referència al conveni que regula la borsa de mediació per al lloguer social d'habitatges per 2020, i que contempla diferents aportacions econòmiques. L'altre punt contemplava la regulació de la borsa de mediació, que facilita a la ciutadania la proximitat de les gestions i serveis relatius a l'habitatge. En la seva intervenció, Rivera va oferir algunes dades d'aquests serveis que s'ofereixen des de l'Oficina Local d'Habitatge, situada al carrer de Pi i Margall, 8. Entre d'altres, hi ha hagut un augment de gairebé el doble d'assessoraments jurídics i tècnics al 2019 (240) respecte a l'anterior exercici (134), i una evolució interanual destacable en el nombre d'ajuts al lloguer (214 contra 281 al darrer any). Ambdós punts van ser aprovats per unanimitat.

El següent punt relacionat amb l'habitatge contemplava l'aprovació d'una addenda a un conveni amb l'IMPSOL, en aquest cas relacionat amb la cessió d'immobles per al programa d'habitatge assequible. Com va explicar el regidor d'Habitatge, aquest afegitó contempla que l'Ajuntament assumirà el deute acumulat en cas de morositat per impagament dels lloguers, tant en casos d'urgència social com en el cas d'impagament intencionat. L'alcaldessa Lídia Muñoz va prendre la paraula per puntualitzar que els casos de morositat representen un 5% del total, i no representen cap risc. El punt es va aprovar amb la unanimitat de tots els grups del consistori.

L'habitatge va ser el tema principal d'un darrer punt del Ple, que preveia un acord entre l'Ajuntament i la Cooperativa Sostre Cívic. En el document s'acordava l'elaboració d'un estudi de 10 mesos de durada sobre la viabilitat econòmica i jurídica per la promoció d'habitatge cooperatiu de protecció oficial. El punt es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, els vots en contra de PSC i Cs, i les abstencions de TSSF i VSF.

L'ampliació del tramvia i un nou pla de mobilitat per a Mas Lluí

Dues mocions van posar la mobilitat com a element de debat en la sessió plenària de febrer. La primera d'elles, presentada per l'equip de govern i el PSC, plantejava l'extensió del tramvia des de Sant Feliu al Polígon El Pla fins a Molins de Rei i l'intercanviador dels ferrocarrils FGC a Sant Vicenç dels Horts. Aquesta reivindicació que "l'Ajuntament fa seva" en paraules de l'alcaldessa Lídia Muñoz, es planteja en dues fases: una primera de tres quilòmetres aproximadament amb quatre noves parades, i una segona tot superant el riu Llobregat des de Molins de Rei fins a l'estació d'FGC a Quatre Camins. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups del Ple.

El PSC, donant veu a un representant de l'associació de veïns de Mas Lluí, va presentar una altra moció relacionada amb la mobilitat, en aquest cas centrada en determinades casuístiques localitzades en el barri. El text reclamava la realització d'un pla de mobilitat específic per a Mas Lluí, conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Just, i que contempli la correcta senyalització dels carrils bici. Una altra de les reivindicacions de la moció era la creació d'un sistema únic de carril bici que garanteixi la seguretat a veïns i usuaris, i que defineixi els carrers més adequats per tenir aquest tipus de via. Amb el compromís per part del regidor de mobilitat Manuel Leiva de que es portarà a terme l'esmentat pla de mobilitat, i de que la senyalització es revisarà, el punt es va aprovar per unanimitat.

Encara en l'àmbit de la mobilitat, es va proposar al plenari l'aprovació definitiva d'un estudi al camí de Can Miano, que inclou mesures com l'obligació de retirar una tanca i una porta col·locada en el seu recorregut. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups del Ple, a excepció de l'abstenció de TSSF.

Mocions de caràcter marcadament reivindicatiu i social

El Ple va canviar l'ordre del dia per avançar una moció presentada per la Junta de Portaveus en suport a la vaga feminista del 8 de març, que es va tractar tot just després de que representants de l'Esplai Sant Llorenç fessin la denúncia mensual contra la violència masclista. El text, defensat per la regidora de feminismes i LGTBI Loren Rider, afirmava que "volem construir una societat on tothom pugui gaudir dels mateixos drets i oportunitats". El punt es va aprovar per unanimitat.

Les següents mocions que es van tractar a la sessió plenària designaven, d'una banda, les persones representants del Consell assessor d'urbanisme, i també els i les representants del Consell Local Agrari. Ambdues mocions van comptar amb el suport unànim del consistori.

La darrera moció del Ple de febrer per declarar Sant Feliu antiracista va anar a càrrec del grup municipal d'ERC, i en ella es demanava la necessitat d'elaborar un pla intercultural municipal, així com la consolidació del servei de primera acollida. D'aquesta manera, segons el text, es pot focalitzar en l'adequada interacció de les persones migrades en el teixit social del municipi. Un altre dels objectius que explicitava era la necessitat de coordinar-se amb les diferents forces de seguretat per combatre els rumors falsos sobre seguretat que criminalitzen i estigmatitzen les persones migrades. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups a excepció de les abstencions de Cs en el tercer punt, i de VSF en la seva totalitat.

La targeta moneder, un canvi de paradigma

El plenari va aprovar per unanimitat un punt d'especial rellevància en matèria de justícia social com és la signatura d'un conveni amb l'entitat Càritas Diocesana per establir ajuts destinats a producte fresc i d'higiene personal. Aquesta iniciativa es vehicularà a través de la "targeta moneder", una tarja amb un valor monetari definit per Serveis socials, i que s'atorgarà a les famílies amb menors al seu càrrec i que són usuàries, al mateix temps, del Banc d'Aliments. En paraules de la regidora de Serveis Socials Flavia Reina, aquest instrument "permetrà la desestigmatització de les persones usuàries, i garantirà aliments frescs i altres no presents al Banc d'Aliments".

Un altre dels punts del Ple de febrer contemplava l'aprovació inicial de la desafectació de diversos immobles en zones afectades per les obres del soterrament. L'alcaldessa va explicar alguns dels detalls més rellevants d'aquest expedient, exposant entre altres coses que "l'aparcament de la Rambla finalment no es farà servir per part d'ADIF com a zona d'abastiment de materials a l'obra, i això reduirà l'impacte". Aquesta aprovació inicial va comptar amb el vot favorable i unànim del consistori.

Quant a les subvencions tractades al Ple, el CNSF rebrà una de les dues aprovades  amb els vots a favor de tots els grups a excepció del vot en contra de Cs. El Santfeliuenc FC va ser l'entitat beneficiària de l'altra subvenció, que es va aprovar per unanimitat a excepció de l'abstenció de Cs.

En la sessió plenària del mes de febrer també es va tractar el Pla de viabilitat 2019-2022 de la Concessió del Complex de Piscines. Tal com va explicar el regidor d'Hisenda Oriol Bossa, entre d'altres mesures aquest acord contempla una demora en el Pla de pagament dels deutes de l'entitat amb l'Ajuntament. El punt es va aprovar amb els vots a favor d'SFECP, ERC, PSC i Cs, el vot en contra de VSF, i l'abstenció de VSF.

 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar