Transició energètica
Des dels comerços
En aquest apartat es pot trobar informació referent a diferents temàtiques sobre energia centrada als comerços. Per qualsevol dubte o sol·licitud podeu contactar amb l’àrea Energia de l’Ajuntament d'Atenció i assessorament en matèria d’energia.
Com controlar les factures de la llum i el gas
El principal servei d’assessorament energètic i aigua de Sant Feliu és el Connecta’t, projecte que acostuma a oferir-se anualment, el qual realitza aturades mensuals amb la finalitat d’actualitzar el projecte. Per saber si el servei està a disposició cal anar a l’espai web del Connecta’t.
Per tal de poder entendre la factura de la llum i el gas, a Sant Feliu es van realitzar vàries xerrades d’estalvi energètic. A continuació adjuntem els enllaços webs a les sessions que recullen informació detallada sobre com estalviar a través de la contractació de llum i gas:
Rehabilitació, bones pràctiques i eficiència energètica
Consells d'estalvi. Si ho fas a casa teva, perquè no al teu comerç?
Utilitza només l’energia necessària, estalviaràs diners i contribuiràs a lluitar contra el canvi climàtic
- Ajusta la potència de llum contractada a les necessitats reals a la plataforma e-distribución.
- Apaga els aparells quan tanquis el comerç (evita els consums ocults, l’stand-by, etc.)
- Contracta la tarifa PVPC al mercat regulat o la tarifa indexada al mercat lliure. També pots contribuir a promoure les energies renovables amb comercialitzadores 100% verdes.
- Tingues els llums externs encesos només les hores necessàries. De matinada, quan no hi ha gent al carrer, no cal.
- Utilitza il·luminació LED i tingues cura del seu manteniment: Les lluminàries han d’estar netes, ja que la brutícia repercuteix en el seu rendiment. La pols acumulada en els sistemes d’il·luminació pot provocar la pèrdua de fins al 10% en la il·luminació.
- Assegura’t que tens el comerç degudament aïllat, per tal d’evitar fuites i no contribuir a un consum innecessari.
- Posa sensors presencials o temporitzadors, especialment en magatzems o espais similars.
Descarregues:
Autoproducció i renovables
A Sant Feliu apostem fortament pel desplegament de les energies renovables al municipi i sobretot, l’impuls de l’autoconsum energètic per tal que totes les persones puguin generar l’energia que necessiten a través de tecnologia de producció elèctrica amb fonts renovables.
A l’apartat d’Autoproducció i renovables de Transició energètica des de la ciutadania podreu trobar tota la informació necessària. Cliqueu aquí per anar al corresponent apartat.
Per autoconsum compartit es proposa buscar a cercadors web guies pràctiques per a l’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos. Hi ha guies de molt bona qualitat les quals exposen què és l’autoproducció col·lectiva, com funciona, passos per posar plaques solars fotovoltaiques a blocs de pisos i escenaris de futur per anar adaptant-nos mica en mica. Seguidament caldria demanar pressupost a 2 o 3 empreses instal·ladores.
L ’Ajuntament pot fer una revisió dels consums en base a la facturació elèctrica anual. Confirmada una primera viabilitat es podria seguir avançant. Escriure a la següent direcció electrònica: ogem@santfeliu.cat
Bonificacions, ajuts i finançament
Bonificacions i exempcions d’impostos per instal·lacions de renovables
A Sant Feliu hem actualitzat les bonificacions fiscals per tal d’amortitzar la inversió inicial amb menys temps, bonificant el 5% de l’IBI (impost sobre béns immobles) i l’exempció del 95% de la quota de l’ICIO (impost sobre construccions i obres) per la instal·lació d’energies renovables (solar fotovoltaica, solar tèrmica, geotèrmia i minieòlica).
Pel que fa a la bonificació de l’IBI, si el que es decideix és instal·lar projectes de producció renovable en comunitats veïnals només per zones comunes, les llars participants tindran l’opció de sol·licitar la bonificació del 5% de l’IBI durant 5 anys.
Les sol·licituds de bonificacions d’aquest article s’hauran de fer en el termini comprès entre l’1 de gener i el darrer dia del període voluntari de pagament, ambdós inclosos. Pel 2022 és el 5 de juliol 2022. Les sol·licituds presentades fora d’aquest termini es traslladaran als efectes, al següent període impositiu si s’escau.
Pel que fa a l’ICIO, tindran un 95% de bonificació de la quota les construccions, instal·lacions o obres d’edificis d’habitatges o activitats econòmiques i/o serveis en els quals s’instal·lin sistemes per l’aprofitament solar tèrmic, solar fotovoltaic per l’autoconsum propi, compartit i amb injecció a xarxa de l’energia provinent del sol, o fonts d’energia renovable, sense obligació a això per la normativa urbanística o les ordenances municipals.
Aquesta bonificació s’aplicarà només sobre la part del pressupost d’execució material (PEM) corresponent a la instal·lació d’autoconsum amb energia renovable.
A més, d’acord amb la ordenança fiscal 10, taxes per serveis urbanístics, les instal·lacions i/o modificació d’equips de millora en les instal·lacions d’energia solar tèrmica i les obres lligades directament a la instal·lació de qualsevol tipus d’energies renovables, sempre i quan no sigui d’obligat compliment, no estan subjectes a la taxa per serveis urbanístics. Per concretar, cal pagar la taxa sempre que sigui d’obra de nova construcció, canvi d’ús de la totalitat de l’edifici, rehabilitació de grau mitjà o alt, rehabilitacions amb obligació d’instal·lació o resta de casos d’acord amb l’article 1r de l’ordenança.
Ajuts i subvencions per instal·lacions de renovables
El juny del 2021 es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat el Reial Decret 477/2021 pel que es regulen les concessions d’ajudes per a la promoció de l’autoconsum i l’emmagatzematge energètic provinent de fonts renovables.
Aquestes ajudes s’han regulat a Catalunya mitjançant la resolució ACC/3662/2021 de l’Institut Català de l’energia (ICAEN).
Podran gaudir de les ajudes totes aquelles instal·lacions domèstiques que es facin després de la publicació del Reial Decret al BOE (30 de juny de 2021) i fins a l'esgotament del pressupost per a les ajudes o bé fins al 31/12/2023. L’ajuda l’hauran de demanar a partir del dia 14/12/2021, data de la resolució de la convocatòria d'ajudes.
Ajuts a la rehabilitació d’habitatges i edificis i àmbits d’actuació
La Generalitat de Catalunya ofereix ajuts per a la rehabilitació d’edificis d’habitatges d’ús residencial.
Podeu consultar en el Pla d’habitatge vigent les principals línies d’ajut, les bases de la convocatòria i la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges.
Més informació al web del Departament d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya on es desglossa informació al respecte.
Participació al Consell de Medi Ambient i comunitats energètiques
Enguany l’Ajuntament de Sant Feliu està actualitzant el sistema de funcionament del Consell de Medi Ambient per tal de crear un espai més participatiu i donar una continuïtat més activa per part de la ciutadania i les entitats. En breus es publicarà el treball de creació col·lectiu desenvolupat amb les entitats i personal tècnic de l’ajuntament.
Podeu anar seguint les novetats al web del Consell de Medi Ambient