Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
07/06/2023 06:43:44

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

130 persones assisteixen a les sessions informatives sobre autoconsum elèctric amb plaques fotovoltàiques

24/05/2022
Lectures: 3878
130 persones assisteixen a les sessions informatives sobre autoconsum elèctric amb plaques fotovoltàiques

Gràcies a la realització de cinc sessions informatives sobre autoconsum elèctric amb plaques fotovoltàiques a diferents equipaments i barris de la ciutat durant els mesos d'abril i maig, fins a 130 persones han pogut conèixer en primera persona què és l'autoproducció compartida, quins costos aproximats té, les bonificacions que ofereix l'Ajuntament de Sant Feliu per a la seva implementació, així com les recomanacions imprescindibles per tal de fer-ne un ús correcte que contribueixi alhora a una minva en la contaminació. 

Les persones que van assistir a alguna de les sessions tenen a la seva disposició un formulari de valoració que servirà per millorar el servei de cara a la realització de futures activitats semblants, que estan previstes en el darrer trimestre de l'any. Per a les persones que no van poder assistir, l'Ajuntament posa a disposició la gravació de la darrera sessió al canal de Youtube institucional. 

Cada sessió s'iniciava amb una benvinguda per part del regidor de Medi Ambient, Mobilitat i Lluita Contra el Canvi Climàtic, Manel Leiva, exposant les prioritats en matèria de transició energètica per part de l'Ajuntament.

Sessió #01 al Centre Cívic Tovalloles el 21 d'abril

Per situar a totes les persones a un nivell de coneixement bàsic i facilitar la comprensió de la sessió, es presentaven en un primer bloc els conceptes bàsics del mercat elèctric i de les instal·lacions fotovoltaiques. És important fer èmfasi en com dominar la demanda energètica de la nostra llar, determinar els aparells que funcionen amb electricitat o gas, conèixer la diferència entre potència elèctrica i consum elèctric, o classificar els aparells i distribuir les hores de consum. Per això s'accentuava la importància de registrar un perfil a la plataforma de la distribuïdora i aprendre a realitzar diagnòstics energètics a la llar. També es van donar a conèixer els actors del mercat elèctric i quin paper té cadascú d'ells, així com el funcionament d'una instal·lació fotovoltaica a la pràctica.

Sessió #02 al Centre Cívic Mas Lluí el 26 d'abril

Al segon bloc s'exposava un exemple pràctic en un bloc de pisos per poder entendre l'autoproducció compartida. Quatre habitatges i la comunitat compartien l'energia elèctrica produïda a parts iguals (cinc punts de subministrament que es repartien un 20% per cada punt). Es va simular la recopilació de dades en una hora i com es veia finalment reflectit a la factura mensual. Quina importància té afegir bateries? Es van compartir els avantatges i inconvenients d'afegir bateries, però la decisió final s'ha d'estudiar amb cautela en cada cas.

Depenent la quantitat d'estalvis aconseguits s'amortitza abans o després la instal·lació. En el decurs de les sessions es va poder concloure que no s'estalvia tant si la major part de la producció s'autoconsumeix com si s'aboca a xarxa. Per això és imprescindible que l'empresa instal·ladora seleccionada per realitzar el projecte determini el perfil de consum de cada habitatge i faci una proposta de coeficients de repartiment per a cada llar i comunitat. 

Sessió #03 al Centre Cívic Roses el 28 d'abril 

Per poder reduir la inversió realitzada, l'Ajuntament ofereix a partir de 2022 el 50% de bonificació de l'IBI durant 5 anys. Les bonificacions i les deduccions a l'IRPF seran les principals fonts per reduir la quantitat a pagar. Molta gent es va mostrar interessada en els ajuts del Next Generation, que ja s'han exhaurit.

En el tercer bloc es va explicar el procediment per sol·licitar les bonificacions i les deduccions i en quins espais podem obtenir més informació.

Sessió #04 al Centre de barri Falguera el 28 d'abril

A continuació, es va resumir les passes a seguir i recomanacions que poden ajudar a avançar amb major seguretat i contundència, facilitant la recopilació informativa i les conclusions finals de la sessió. A la presentació utilitzada, que s'ha penjat a l'apartat Autoproducció i renovables. es poden veure enllaços a pàgines web per realitzar les instàncies, sol·licitar permisos, inscriure's al registre d'autoconsum, realitzar la posada en marxa o consultar més informació.

Sessió #05 al Centre Cívic Les Tovalloles l'11 de maig

Per acabar, es posava a disposició un llistat de contactes de gremis i associacions d'empreses instal·ladores pot donar el tret de sortida per començar a demanar pressupostos o potenciar la informació exposada.

Les persones que vulguin expressar dubtes o preguntes concretes sobre aquesta temàtica poden enviar-les a través del correu electrònic ogem@santfeliu.cat.

Aquest nou cicle de xerrades, que dona continuïtat a les sessions celebrades al 2021, formen part de les accions 'Fomentar la introducció d'Energies Renovables' i 'Campanyes de conscienciació a la ciutadania envers la sostenibilitat', integrades en el Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima (PAESC) de Sant Feliu.

 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior