El Ple

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/09/2020 15:29:14

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Ple Municipal

L'Ajuntament - Ple Municipal

30/10/2019
Lectures: 2021
El ple d'octubre aprova una nova fiscalitat més sostenible a Sant Feliu

L'aprovació de les ordenances fiscals d'impostos, taxes i preus públics per a l'any vinent va ser el tema principal del ple municipal d'octubre, celebrat aquest dimarts 29. L'ordre del dia va incloure un total de 24 punts, entre els quals tres mocions.

El regidor d'Hisenda, Oriol Bossa, va ser l'encarregat de presentar la proposta de l'equip de govern pel que fa a les modificacions d'ordenances fiscals que regulen impostos i taxes per a l'any 2019, així com els preus públics. En línies generals s'ha aplicat el criteri d'incrementar la majoria d'impostos en un 1,5%, percentatge corresponent a l'IPC del mes de juliol, amb notables excepcions. Una de les més destacades és la contenció en l'aplicació d'aquest augment en l'IBI, que s'actualitzarà per sota de l'IPC en un 1,2%. Bossa va recordar que "aquest impost estava congelat des de feia 3 anys, però els preus que aquest Ajuntament paga a proveïdors ha anat augmentant en funció del cost de la vida",  el que ha portat a l'equip de govern "en un exercici de responsabilitat a fer una actuació en el capítol d'ingressos del pressupost".

Una altra de les modificacions ressenyables a nivell d'ordenances fiscals és l'augment de la bonificació als vehicles, que passa d'un 50% a un 60%, mesura que forma part del plantejament estratègic de millora del medi ambient de l'actual govern. La taxa de recollida de residus, tant a nivell comercial com la que afecta a domicilis, es veurà incrementada en 5 euros, un augment exigit i fiscalitzat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Pel que fa a les ordenances referides a impostos sobre l'activitat econòmica, aquestes no es modificaran fins a l'any vinent, un cop que l'equip de govern hagi replantejat la seva fiscalitat. Per la seva banda les tarifes de la zona blava, que actualment es troben entre les més baixes a nivell comarcal, s'incrementaran en un 6,25% a partir de setembre de 2020 coincidint amb una nova concessió del servei. El desenvolupament del Pla Local d'Habitatge també comptarà amb un nou instrument fiscal per posar a la pràctica les polítiques d'accés a l'habitatge amb les ordenances aprovades al ple. Concretament el regidor d'Hisenda va presentar la imposició d'una nova ordenança de recàrrec sobre l'IBI d'aquells immobles d'ús residencial que es troben desocupats. Pel que fa als preus públics, Bossa va anunciar que aquests s'actualitzaran a l'IPC a excepció d'aquells de l'àmbit cultural i de joventut, que es troben actualment en procés de revisió.

El contingut de les ordenances fiscals, taxes i preus públics s'han treballat en una ponència constituïda per tots els grups municipals.

Des de l'oposició el regidor Silvestre Gilaberte de Veïns per Sant Feliu va mostrar la seva disconformitat per no haver debatut conjuntament al ple les ordenances juntament amb el pressupost, i va afirmar "estar molt en desacord que en un moment de crisi com l'actual hi hagi un increment generalitzat dels impostos". Des de Tots Som Sant Feliu Jaume Manyoses va retreure a l'equip de govern la pujada de la taxa de residus després de congelar-la fa un any "perquè era any preelectoral", afirmant que "ens hagués agradat que aquesta taxa inclogués criteris de justícia social i ecològics". El grup de Ciutadans va explicitar el sentit negatiu del seu vot a preus i ordenances argumentant, en paraules de la regidora Elisabet Valencia, que "no donarem suport a pujades d'impostos que estiguin per sobre de l'IPC. Hi ha hagut variacions respecte l'1,5% de juliol, i creiem que aquest índex no és real". Per part del PSC la regidora Lourdes Borrell apuntava que hi ha "incongruència en les pujades", tot assenyalant que "no s'entén que diguin que s'hauran d'incrementar ajudes a la ciutadania i alhora pressionin la fiscalitat de tothom". El ple va aprovar les ordenances fiscals, taxes i modificacions de preus públics per al 2020 amb els vots a favor de l'equip de govern, els vots en contra de PSC, Cs i VSF, i l'abstenció de TSSF.

Encara en l'àmbit econòmic, l'equip de govern va sotmetre a votació la cinquena modificació de crèdit que realitza l'Ajuntament en aquest 2019. Aquesta contempla destinar 400 mil euros del romanent de tresoreria de 2018 a l'amortització de préstecs, per complir la voluntat d'anar reduint progressivament l'endeutament vigent i sanejar a nivell financer les arques municipals. La modificació de crèdit es va aprovar per unanimitat.

Mocions

En la sessió plenària es van presentar tres mocions, la primera d'elles a càrrec d'un ciutadà amb el recolzament de 112 signatures. En el text es demanava la revisió dels criteris aplicats per l'Ajuntament sobre la concessió del cementiri municipal, moció que es va rebutjar amb els vots a favor de Cs i VSF, els vots en contra de Sant Feliu En Comú Podem, ERC i TSSF, i l'abstenció del PSC. La següent moció, presentada per urgència per la Junta de Portaveus i aprovada per unanimitat, versava sobre el Manifest de l'1 d'octubre, Dia Internacional de les Persones Grans. En ella tres es demanava a les persones integrants d'aquest col·lectiu a participar activament en les polítiques que afecten el seu benestar, i a mostrar el seu compromís amb els moviments feministes, amb la diversitat i amb el jovent. La darrera moció la va presentar el grup municipal de Cs, i instava a condemnar la violència i el terrorisme en democràcia. El text, que entre d'altres proposava rebutjar l'assetjament que està rebent la Guàrdia Civil a Catalunya, es va rebutjar amb els vots a favor del PSC en els punts 1 i 2, que va transaccionar afegir la resta de cossos policials al redactat, i de Cs, els vots en contra de l'equip de govern, del PSC en el punt 3 i de TTSF, i l'abstenció de VSF.

Habitatge i polítiques d'igualtat, dos temes cabdals

El ple va tractar també dos punts relacionats amb el foment de l'accés a l'habitatge per part de la ciutadania de Sant Feliu, voluntat contemplada en el desplegament del Pla local d'habitatge. D'una banda, es va plantejar la desafectació d'una finca situada al carrer de Clementina Arderiu amb els carrers de Marquès de Monistrol i de Joan Batlle per a la promoció d'un edifici d'habitatges de protecció oficial, en règim de lloguer amb serveis, per a persones grans autònomes. L'altre punt preveia l'aprovació de la minuta d'un conveni que contempla la cessió gratuïta de 4 pisos de propietat municipal, situats a la quarta planta del carrer del Pla número 2, per a la construcció d'habitatge públic dotacional. Tots dos punts van comptar amb l'aprovació per unanimitat de tot el consistori.

La defensa de les polítiques d'igualtat de gènere i la lluita per eradicar la violència masclista també en l'administració pública van ser dos temes més tractats en la sessió plenària. L'equip de govern va presentar per a la seva aprovació el protocol intern per a la prevenció, detecció i abordatge de l'assetjament sexual per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere. D'altra banda, el plenari també va tractar en un altre punt la pròrroga de l'actual Pla d'igualtat de l'Ajuntament, document que vetlla entre d'altres pels drets, la qualitat de vida, el reconeixement del lideratge i participació de les dones. Tant el protocol intern com el Pla d'igualtat es van aprovar per unanimitat.

En la sessió del ple d'octubre també es va proposar la concessió d'una sèrie de subvencions adreçades a diverses entitats de Sant Feliu, que es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups, i el vot en contra de Cs en el cas d'entitats de l'àmbit de la cooperació.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar